PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken woensdag op het matje geroepen en diens recente uitspraken en handelingen onlangs tijdens de viering van de Javaanse immigratie scherp afgekeurd. De minister had de Ware Tijd en Radio 10 van racisme beschuldigd.
Het ingrijpen van de president is kennelijk gebeurd vanwege de verontwaardiging in brede lagen van de samenleving over het optreden van de bewindsman. Hij kreeg volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) een ernstige waarschuwing van het staatshoofd en werd geadviseerd verontschuldigingen aan te bieden aan de twee media die hij onterecht en vals heeft beschuldigd. Santokhi heeft hem voorgehouden dat zijn uitlatingen getypeerd kunnen worden als “niet gefundeerde toespelingen met een racistisch karakter”.
Het handelen van Somohardjo staat volgens de CDS haaks op het grondrecht van vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid en is bovendien zeer incorrect naar de twee mediahuizen en de samenleving toe. De minister werd dan ook ernstig gewaarschuwd en geadviseerd om zijn excuses aan te bieden aan de mediahuizen. Intussen heeft hij dat in een verklaring gedaan.
Hij zegt, na het gesprek met de president en eigen evaluatie, tot de conclusie te zijn gekomen dat hij zich niet op correcte wijze heeft geuit. “Ik bied mijn oprechte excuses aan de totale samenleving en in het bijzonder de media aan”, aldus de bewindsman in zijn verklaring.
Echter, minister Somohardjo stelt aan het einde daarvan dat hij zich wil inzetten “om samen met de media een code of conduct te formuleren waarbij wij samen de omgangsnormen met elkaar bepalen. Een code of conduct waar er in de discussie wordt gekeken naar de inhoud en niet naar de persoon”.
Kennelijk beseft Somohardjo niet wat de rol van de vrije media in een democratische rechtsstaat inhoudt. De bewindsman beseft niet dat onder geen enkele voorwaarde in een democratische rechtsstaat de vrije pers in een keurslijf kan worden geperst door toevallige politieke machthebbers of bewindvoerders.
Terecht neemt de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) stelling tegen dit idee van Somohardjo. De SVJ schrijft dat “in het democratische bestel dat wij met elkaar als samenleving hebben afgesproken en aangenomen het ongepast en onmogelijk is, om met een minister een gedragscode af te spreken voor de onafhankelijke media”.
De bewindsman dient zich evenals alle andere publieke functionarissen gewoon te houden aan de principes van de democratische rechtsstaat en het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid te eerbiedigen en te waarborgen. Evenzo is de pers gehouden aan deze principes. Indien minister Somohardjo of wie dan ook ontevreden is over publicaties van de media zijn er voldoende middelen en mogelijkheden om deze te adresseren.