De toekomst van bustarieven blijft onzeker, te midden van opnieuw gestegen brandstofkosten. Minister Albert Jubithana van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zegt dat de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) voorafgaand aan de Raad van Ministers-vergadering (RvM) heeft aangedrongen op gesprekken met de regering over mogelijke tariefverhogingen.
Oorspronkelijke overeenkomsten waren gesloten toen de dieselbrandstofprijzen rond de SRD 30 lagen, terwijl ze nu op ongeveer SRD 42 liggen. Verdere onderhandelingen zullen plaatsvinden om de volgende stappen te bepalen, terwijl de regering nog steeds subsidies verstrekt aan de busondernemers.
Tijdens een live-interview met diverse mediakanalen heeft PLO-voorzitter, John Mahadewsing, benadrukt dat de regering zich niet aan de overeengekomen afspraken heeft gehouden. Volgens Mahadewsing zal het ministerie van Financiën en Planning voortaan direct subsidies naar de busondernemers overmaken. Dit heeft echter negatieve reacties opgeroepen bij de bushouders, vooral vanwege eerdere gevallen waarin niet alle bushouders tijdig hun financiële middelen ontvingen.
De bushouders geven er de voorkeur aan dat het ministerie van TCT de subsidies op de rekening van de PLO stort, waarna de PLO verantwoordelijk zou zijn voor de verdere distributie van de middelen. Mahadewsing benadrukt dat de regering veel beter moet communiceren met de groep. Hoewel ze geen directe acties willen ondernemen, wordt aan de regering gevraagd om hun financiële toezeggingen na te komen.
De busondernemers beweren dat de regering al meer dan vijf maanden hun subsidie niet heeft uitgekeerd. De bewindsman heeft echter aangegeven, dat de regering overweegt om de huidige subsidieregeling voor busondernemers te beëindigen. Minister Jubithana zegt dat er intern binnen de regering nog discussies gaande zijn over het mogelijk stopzetten van de subsidies voor busondernemers.
De minister benadrukt dat de regering een duidelijk standpunt moet innemen, aangezien dit niet alleen betrekking heeft op tariefsverhogingen, maar ook op een bredere maatschappelijke kwestie. Veel landgenoten ervaren financiële uitdagingen met hun huidige salarissen, dus er moet zorgvuldig worden overwogen wat de beste koers van actie is. De minister benadrukt dat hij nog niet wil speculeren over mogelijke uitkomsten.