Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – AKMOS bespreekt uitdagingen ondernemerschap met sector

Starnieuws – AKMOS bespreekt uitdagingen ondernemerschap met sector

AKMOS bespreekt uitdagingen ondernemerschap met sector

Afbeelding: Starnieuws – 20 Nov, 05:41
Bericht: AKMOS bespreekt uitdagingen ondernemerschap met sector
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 20 Nov, 05:41

Op de Dag van de Ondernemer verzamelde de Associatie van Klein en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) een diverse groep, waaronder Adit Moensi, Martijn Schaap, Wilgo Bilkerdijk, Shresta Chotelal, Ratan Kalka, Swami Girdhari en Vijay Jankipersad, om uitdagingen in de ondernemerswereld te bespreken. AKMOS-voorzitter Harry Soekhlal benadrukte het cruciale belang van ondernemerschap, netwerken en spoorde aan tot innovatie en samenwerking.

De bijeenkomst bracht 95 ondernemers samen in het Lallarookh gebouw voor twee presentaties en een paneldiscussie, gericht op het thema van innovatie, groei en succes. Adit Moensi, vertegenwoordiger van LALFarms NV, deelde in zijn presentatie inzichten over Suriname’s productie en export van biologische kersen, bekend als acerola, en hoe deze kersen worden gebruikt in diverse producten. LALFarms NV begon in 2011 met acerolaproductie, investeerde in biologische certificering en technologische innovatie, en kan nu hoogwaardige acerolapulp naar Europa exporteren. Opmerkelijk is dat Lalfarms NV de hoogste biologische certificering, DEMETER, heeft behaald, waardoor Surinaamse acerola wereldwijd uniek is.

Echter, de kersenproductie kende moeilijke jaren in 2022 en 2023 door klimaatverandering, met te natte omstandigheden in 2022 en te droge omstandigheden in 2023. Moensi benadrukte de uitdagingen bij het zoeken naar financiering bij de start van het bedrijf, waarbij externe financiering moeilijk te verkrijgen was. Uiteindelijk financierde LALFarms NV alles zelf. Vruchtbare landbouwgronden blijken een grote uitdaging te zijn voor uitbreiding, aangezien veel van deze gronden verkaveld zijn of in handen zijn van speculanten, waardoor de landbouwontwikkeling wordt bedreigd. Het onderhoud van infrastructuur is ook een struikelblok; om de exporten te beschermen, worden openbare toegangswegen op eigen kosten onderhouden.

Swami Girdhari, vertegenwoordiger van het Agrifood Systems Transformation Accelerator (ASTA) programma van de Food and Agriculture Organization of the United Nations en de United Nations Industrial Development Organization, was de tweede spreker. ASTA streeft naar een duurzame waardeketen voor ananasproductie en -export. Hoewel Suriname een ideale grond en een breed scala aan ananassoorten heeft, wordt het programma vertraagd door slechte samenwerking tussen belanghebbenden. Girdhari hoopt met de oprichting van een Ananas Innovatie Hub de aanplant, productie, marketing en export te versnellen, waarbij verschillende inheemse dorpen en particuliere landbouwers betrokken zijn.

Een panel, bestaande uit vertegenwoordigers van AKMOS, ASFA, IDB en het Suriname Business Center, ging na de presentaties in op diverse onderwerpen die werden aangedragen door het publiek. Vragen en zorgen over participatie, investeringsmogelijkheden en uitdagingen binnen ondernemerschap, zoals financiering, technische assistentie en exportinfrastructuur, werden besproken. Er werd gewezen op de obstakels van partijpolitiek, corruptie binnen de ambtenarij en klimaatverandering voor ondernemers in de landbouw.

De aanwezigen benadrukten ook het grote verschil in kennis en technologie tussen particuliere landbouwers en wat er op Surinaamse scholen wordt onderwezen. De achterstanden in landbouwonderwijs, financiering en beschikbaarheid van landbouwgronden werden benoemd als punten die AKMOS zal meenemen voor toekomstige lezingen en activiteiten.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: