Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Raghoebarsing: “Regering gaat in geen geval terug naar brandstofsubsidie”

Raghoebarsing: “Regering gaat in geen geval terug naar brandstofsubsidie”

De regering heeft – toen zij in februari dit jaar de subsidie op brandstof afschafte – een government take aan de brandstofprijs gekoppeld. Hier is volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning geen ruchtbaarheid aan gegeven.

De bewindsman sprak vrijdag tijdens de afsluitende gezamenlijke persconferentie met het IMF-team op zijn kantoor. “We hebben daarbij een government take op die brandstofprijs gezet. We hebben het wel niet aan de grote klok gehangen, maar het is gebeurd”, zegt Raghoebarsing.

Intussen tikt de brandstofprijs tegen de SRD 50 per liter gasoline aan, wat voor grote delen van de samenleving ondragelijk wordt mede omdat de prijzen voor goederen en diensten daardoor elke keer ook meteen omhooggaan. Raghoebarsing lijkt zich daarvan bewust, maar benadrukt dat de regering in geen geval teruggaat naar brandstofsubsidie. Hij zegt de subsidie moest worden afgeschaft, hetgeen volgens hem een dag voor de ernstige protesten van 17 februari gebeurde.

Als reden geeft de bewindsman aan dat de subsidie steeds toenam en er een gigantische schuld was opgebouwd bij de oliemaatschappijen. “Als we door zouden gaan, zou brandstof onbetaalbaar worden en zou de brandstofvoorziening de volgende dag stoppen. Dat was het punt waar we waren en toen is gezegd: loslaten de brandstofprijs”. De bewindsman zegt dat het geen makkelijk besluit was, maar wel een waar in het verleden ervaring mee is opgedaan. Die ervaring heeft in februari meegewogen.

Raghoebarsing legt uit dat dankzij de government take de opgebouwde schuld kon worden afgelost. “We hebben daarmee een groot probleem opgelost op eigen kracht”, vult hij aan. Hij weet dat de brandstofprijs de laatste dagen gestegen is. “Maar we gaan niet terug naar een situatie van brandstofsubsidie. We gaan er wel voortdurend naar blijven kijken, ervoor zorgen dat het niet ondraaglijk wordt.” Raghoebarsing begrijpt de roep om subsidie, maar zegt dat dit een gigantisch probleem voor de economie creëert, waardoor het niet aan de orde is.

De bewindsman legt verder uit dat door aan de ene kant government take te heffen, dit aan de andere kant middels de SRD 1800 koopkrachtversterking wordt teruggegeven aan de allerarmsten. In het bedrag zit volgens hem een flinke compensatie op brandstof. Hij merkt verder op dat de brandstofprijzen mede door besluiten van de OPEC stijgen, maar dat de regering de situatie wel volgt. De bewindsman heeft intussen een gesprek gehad met de directeur van Staatsolie. Raghoebarsing benadrukt echter dat er niet vandaag of morgen oplossingen komen.

“Wij hopen dat die brandstofrijzen gaan dalen. Prijzen stijgen door beslissingen van de OPEC de afgelopen dagen. Ook brandstofvoorziening in Amerika door warme weer enz. Wat de reden ook is: wij gaan daar serieus naar kijken. Deze kwestie gisteravond besproken met directeur Staatsolie, van is er iets waar we naar kunnen kijken? Zijn geen oplossingen die vandaag op morgen komen, maar terug naar de situatie van subsidiëren zoals we dat hadden is begrijpelijk, maar creëert een gigantisch probleem voor de totale economie dat dit niet aan de orde is.”