Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nietig verklaren Amnestiewet 1989 zorgt voor spanningen; regering alert

Nietig verklaren Amnestiewet 1989 zorgt voor spanningen; regering alert

Het nietig verklaren van de Amnestiewet van 1989 heeft voor veel deining in de samenleving gezorgd. De voorzitter van het Constitutioneel Hof, Gloria Stirling, heeft vorige week in een openbare zitting verklaard dat de Amnestiewet van 1989 in strijd is met de Grondwet, het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake Burger en Politieke Rechten.

Binnen de regering zijn de meningen over de uitspraak van het Constitutioneel Hof verdeeld. Naar Suriname Herald verneemt is er ook binnen het Nationaal Leger (in deze: ex-militairen) een situatie ontstaan, die de legerleiding en het ministerie van Defensie heeft genoodzaakt de gemoederen te sussen.

Om die reden zou defensieminister Krishna Mathoera noch een andere leidinggevende van het ministerie of het defensieapparaat vandaag aanwezig zijn geweest bij een meeting op het Kabinet van de President. Tijdens deze bijeenkomst hebben president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, de leiding en fractievoorzitters van het parlement en andere deskundigen zich uitgelaten over het oordeel van het CHof. Er is kritisch gekeken naar de positie van het CHof en ook de uitspraken van dit orgaan.

Naar verluidt zijn enkele van de aanwezige functionarissen op het Kabinet van de President van mening dat het CHof met zijn meest recente uitspraak voor consternatie heeft gezorgd, temeer de Amnestiewet van 1989 grondwettelijk door het parlement is aangenomen. Leden van groeperingen die actief hebben meegevochten tijdens de Binnenlandse Oorlog zouden zich met het nietig verklaren van de Amnestiewet plotseling niet meer veilig voelen. Zo zouden ex-leden van het toenmalige Jungle Commando, Tucajana en ook ex-militairen zich beginnen te roeren. De recente oproep van het Openbaar Ministerie om getuigen in de Moiwana-zaak te horen zou ook hieraan ten grondslag liggen.

De regering zou door het ministerie van Defensie op de hoogte zijn gebracht van de situatie en ook geïnformeerd zijn omtrent de onvrede bij andere groeperingen. Tevens wordt er rekening mee gehouden dat een eventuele veroordeling van toenmalig legerleider en gewezen president Desi Bouterse ook voor een ongewenste situatie kan zorgdragen. Aan Suriname Herald is aangegeven dat de regering alert is en verder is meegedeeld dat het Kabinet van de President later op de dag met een verklaring dan wel persbericht naar buitenkomt omtrent de ontstane situatie.