PARAMARIBO, 19 jun – Een reeks Nederlandse schoolboeken wordt aangepast aan de Surinaamse situatie. Volgens Eddy Jozefzoon van de taskforce Voorbereiding Onderwijsinnovatie gaat het om de zogenaamde algemene vakken, bedrijfseconomie, scheikunde en wiskunde. De voorbereidingen zijn al ver gevorderd.
Jozefzoon bracht onlangs een bezoek aan Nederland om te onderhandelen met uitgevers. “Er zijn met diverse uitgevers reeds intentieverklaringen getekend en afspraken gemaakt over basiskortingen”, zegt Jozefzoon tegenover Radio ABC. Het betekent niet dat de boeken morgen al op de lessenaar liggen. Eerst is er een voorselectie van de meest geschikte boeken. Die worden dan per boekenbeurs voorgelegd aan de grotere groep van leerkrachten.
Daarna volgt het eindtraject met de uitgevers, onder andere contracten sluiten. Als Suriname aangeeft waar veranderingen nodig zijn, worden die opgenomen. Dit staat bekend als adaptatie. Daar moeten rechten op worden betaald. Volgens Jozefzoon is het leeuwendeel van de schoolboeken sterk verouderd. Er wordt illegaal gekopieerd en dat kan de staat gaan kosten op den duur. Lokaal nieuw materieel aanmaken kan. Maar dat kost tijd en geld.