Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Moeder vereeuwigt overleden kunstzinnige dochter in en met boek

Moeder vereeuwigt overleden kunstzinnige dochter in en met boek

“Heb uw kind lief en besteed er zoveel mogelijk tijd mee. Dat deed ik ook met mijn Raleeza.” Dit is de boodschap die Rishma Baidjnath-Panday-Mangal meegeeft aan ouders. Op zaterdag (5 augustus) zou Raleeza achttien jaar zijn geworden. In Riverside Shadien lanceerde moeder Baidjnath-Panday, op de geboortedag van haar kunstzinnige en spirituele dochter een boek. “Ze is op jonge leeftijd en op oneerlijke wijze van ons weggerukt en ik had haar beloofd haar naam te vereeuwigen”, zegt de schrijfster.

door Audry Wajwakana

Beeld Privé collectie

Het vijfentwintig pagina’s tellende boek beschrijft de levensjaren van de tiener die twee jaar geleden op zestienjarige leeftijd overleed. Raleeza leed aan de zeldzame ziekte teratoom, een type tumor, dat ontstaat uit stamcellen, die nog veel andere soorten cellen kunnen vormen. Vanwege doorgroei van die cellen, kreeg ze vaak pijn. Ondanks deze ziekte leed ze een normaal levendig leven.

Op jonge leeftijd ontwikkelde ze een passie voor tekenen en ze was hindoeïstisch spiritueel bewust. Ze tekende behalve dieren daarom ook de lotusbloem, de hindoegoden en het ohm-teken op allerlei manieren, zonder ooit enige privé tekenlessen te hebben gevolgd. Op haar vijftiende toen ze op de middelbare school zat werd ze voor haar ziekte succesvol geopereerd, maar tijdens het proces van herstel, liep het mis.

“Ze liep een ziekenhuisbacterie op. In het ziekenhuis werd ze zestien jaar, en twee maanden daarna overleed ze. ‘We moesten het van een verpleegkundige horen”

Omdat ze erg mager was, genas de wond als gevolg van de operatie niet zo snel als werd verwacht. Ze liep een ziekenhuisbacterie op. In het ziekenhuis werd ze zestien jaar, en twee maanden daarna overleed ze. “We moesten het van een verpleegkundige horen, die ik niet bij naam wil noemen, omdat we haar niet brodeloos willen maken”, zegt Baidjnath-Panday.

Bezoek aan mandir

Behalve een beschrijving van haar dochter en haar talenten heeft de schrijfster ook ‘vreemde dingen’ die het gezin overkwamen, na het overlijden van haar dochter in het boek vastgelegd. “Dingen waarvan je denkt: hoe kan dit? Maar men zegt, er zit veel in ons universum dat we niet begrijpen”, zegt ze. Volgens de moeder kreeg ze diverse tekenen dat haar dochter niet lang op aarde zou zijn.

Pas na haar overlijden besefte ze dat. “Toen ze in het ziekenhuis aan het herstellen was, at ze flink. Als dank aan God legde ik een gena (gele bloem) op haar kastje waar ze de beeldjes van de hindoegoden had opgesteld. Bloemen verwelken na een tijdje, maar deze is op een paar blaadjes na nu nog geel”, zegt ze verbaasd.

Een ander vreemde gebeurtenis was toen haar dochter nog in leven was en vroeg om de Surya mandir op de hoek van de Verlengde Gemenelandsweg en Zinniastraat te bezoeken. Na lang zoeken van een contactnummer voor een afspraak om langs te gaan, kreeg moeder Baidjnath-Panday een nummer waar ze op belde en de afspraak werd gemaakt. “Maar toen we op de afgesproken dag aankwamen was overal dicht.

Bij de voordeur zat een witte duif en een heer deed voor ons open”, zegt ze. Na door de mandir te zijn gelopen vroeg de heer aan moeder Baidjnath-Panday of hij haar iets mocht vertellen. “Hij vertelde dat toen Raleeza binnenstapte hij een vreemd gevoel kreeg. Alsof zij niet van hier is. Mijn eerste gedachte is: deze man is gek”, zegt de moeder. 

Boodschap

Hoewel de tekst van het boekje in het Nederlands is geschreven heeft het de lange Engels titel ‘The life journey of our beautiful daughter and sister Raleeza Raveena Baidjnath-Panday’ meegekregen. De titel is bedacht door haar jongere zus, omdat ze die in het Engels veel mooier vindt klinken dan in het Nederlands. Volgens de schrijfster is het een zeer beknopte vorm over het leven van haar dochter.

“Ik zou meer over haar willen schrijven, maar dan zou ik de lancering van haar geboortedag niet halen”, zegt ze. Het boek uitbrengen is behalve een belofte om haar dochter te vereeuwigen ook een boodschap aan andere ouders om hun kinderen te blijven stimuleren als ze bezig zijn met hun passie. “Dat heb ik ook bij Raleeza gedaan, vandaar haar prestaties.”

Eind maart van dit jaar werden de tekeningen van Raleeza in de kunsthal G-Artblok, tijdens de jaarlijkse afsluiting van de blokcursus tekenen en schilderen van studenten, tentoongesteld. Hoewel Raleeza nooit les bij George Struikelblok heeft gevolgd, stemde hij in met de expositie. Hij noemt het meisje ‘een geboren talent.