Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kernprobleem in de zorgsector: cashflow in valuta

Kernprobleem in de zorgsector: cashflow in valuta

De vaste commissie Volksgezondheid in De Nationale Assemblee (DNA) is onlangs geïnformeerd over de acute problemen die er zijn in de zorgsector. Dit vond plaats middels een presentatie van Marc Sprenger, directeur van het Herstelplan Zorg.

Sprenger, die ook adviseur is van president Chan Santokhi en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, heeft een uiteenzetting gegeven over de stand van zaken, de uitdagingen, de voortgang, de vooruitzichten en de behoefte aan ondersteuning en samenwerking in de zorgsector.

Tijdens de presentatie kwam naar voren dat er structureel herstel nodig is in de zorg. De zorgsector moet gestabiliseerd worden. Het acuut stabiliseren van de ‘zorg’ naar de patiënt toe is ook van groot belang. Het kernprobleem in de zorgsector is volgens Sprenger dat er te weinig financiële middelen zijn, met name de cashflow in valuta.

Het kernprobleem is onder andere dat geen essentiële medische verbruiksartikelen en geneesmiddelen voorradig zijn. De essentiële zorg is deels onmogelijk. Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft grote liquiditeitsproblemen en kan geen medicijnen bestellen. Leveranciers willen contante betaling en geen krediet.

De verhoging van 8 procent volgens het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) is niet uitgevoerd. Er is verder aangegeven dat indien het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn dienstverlening wil continueren zij genoodzaakt zal zijn om financiële steun te vragen. Op dit moment zijn er geen liquide middelen om medische missies te financieren.

De programmadirecteur gaf verder in zijn inleiding aan dat het Herstelplan dat uitgevoerd zal worden uit zal gaan van het driesporenbeleid: het structureel herstel in de zorg, het acuut stabiliseren van de ‘zorg’ naar de patiënten toe en het Transitiefonds naar een Gezondheidsautoriteit.

Na de presentatie is er verder overleg geweest met de vaste commissie. De basiszorg werd belicht. Ook is ook gesproken over de Afbouwregeling Medische Voorzieningen Lokale Opbouw Voorzieningen (ARMULOV). Ook kwam aan de orde de integrale bekostiging, de preventie en gezondheidsbevordering.