Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Grondbeleid in presidentieel jasje

Grondbeleid in presidentieel jasje

‘AL JAREN LIGGEN stukken van overdracht van grond, na familieoverdracht bij de notaris. Dit geeft velen een stukje onzekerheid of ze nog kunnen investeren op hun grond. Dit zal tot het verleden behoren. Grondbeleid gaat vanuit het Kabinet van de President aangescherpt worden, omdat burgers zekerheid willen’. Zo luidt de eerste passage van een donderdag uitgegeven persbericht van de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Aangegeven wordt dat over deze kwestie is gesproken en de goedkeuring is gegeven om deze overdrachten rechtstreeks via de notaris te doen. Dit zal gebeuren met een algemene beschikking, die opgemaakt zal worden door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.

Opeenvolgende regeringen hebben keer op keer op vragen en opmerkingen in voornamelijk het parlement beloofd dat de afhandeling van grondzaken soepeler zou verlopen

De klaagzang over super slechte dienstverlening aan de burgerij ten aanzien van grondzaken is niet van vandaag. Al decennia komen burgers en andere belanghebbenden die grondzaken en grondpapieren in orde moeten maken niet aan hun trekken vanwege de bureaucratische rompslomp bij de overheid en door corruptie.

Het is publiek geheim dat mensen die bereid zijn onder de tafel geld toe te schuiven aan corrupte ambtenaren op sleutelposities hun zaken wel gedaan krijgen. Ook personen die korte lijnen hebben naar politici van de aan de macht zijnde partijen schijnen hun grondzaken wel in orde te krijgen.

Opeenvolgende regeringen hebben keer op keer op vragen en opmerkingen in voornamelijk het parlement beloofd dat de afhandeling van grondzaken soepeler zou verlopen. Bij het aantreden van de regering Venetiaan-2 is er zelfs een ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grondbeleid en Bosbeheer uit de grond gestampt om het beleid over grondzaken op een gedegen manier uit te voeren.

Althans dat was de bedoeling. Het uiteindelijk resultaat is bekend. Vrijwel niets van de goede beleidsintenties is waargemaakt. Integendeel werd het een grotere puinhoop en stapelden de schandalen rond gronduitgifte zich op.

Een van de grote problemen is dat door lamlendige dienstverlening burgers die jaren op een perceel gewoond en die bebouwd en bewerkt hebben, vanwege verloop van termijnen of omdat er geen officiële overdracht had plaatsgevonden, het perceel zijn kwijtgeraakt. Nu heeft de regering besloten dat bij presidentiële besluiten deze gedupeerde burgers hun perceel terug zullen krijgen.

Dit moet er volgens CDS toe leiden dat er rust komt in de samenleving en dat burgers die recht hebben op grond, vooral waarin zij jaren hebben geïnvesteerd en of willen investeren, zekerheid hebben. Het is te hopen dat ook andere problemen over grondzaken op een efficiënte en effectieve wijze worden aangepakt en afgehandeld. De Surinaamse samenleving gaat al veel te lang gebukt onder het juk van slecht grondbeleid.