In Ecuador is de leider van bende Los Choneros, die de onlangs vermoorde presidentskandidaat Fernando Villavicencio zou hebben bedreigd, overgeplaatst binnen de gevangenis waar hij vastzit. Zo’n 4000 militairen en agenten werden ingezet om Adolfo Macías naar een zwaarbeveiligde afdeling te brengen, melden de autoriteiten.
Macías, alias Fito, is veroordeeld tot 34 jaar cel wegens drugshandel, moord en georganiseerde misdaad. De bendebaas is nu overgeplaatst naar een speciale afdeling voor 150 personen binnen megagevangenis Litoral in de stad Guayaquil.
Bij de militaire operatie binnen de beruchte gevangenis werden wapens, munitie en explosieven in beslag genomen. De overplaatsing was nodig “voor de veiligheid van burgers en gedetineerden”, zegt de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso op sociale media.
Het is onduidelijk in hoeverre de actie in verband staat met de liquidatie van Fernando Villavicencio. De 59-jarige presidentskandidaat werd enkele dagen geleden doodgeschoten na een toespraak. Voormalig journalist Villavicencio was naar eigen zeggen bedreigd door Los Choneros en andere criminele bendes.
Groep Colombianen opgepakt
Zes Colombianen worden vastgehouden in verband met de moord. Een zevende werd gedood in een vuurgevecht met de politie. Het is niet bekendgemaakt waar de mannen precies van worden verdacht. Justitie heeft ook niets gezegd over wat het motief was voor de liquidatie.
Villavicencio stond bekend als bestrijder van corruptie en criminaliteit, in een land dat gebukt gaat onder de georganiseerde misdaad. “Laat de drugsbazen maar komen. Laat de huurmoordenaars maar komen”, heeft hij volgens AP gezegd op een toespraak in stad Chone, de thuisplaats van Los Choneros.
Op 20 augustus zijn de presidentsverkiezingen in Ecuador. Nooit eerder is in het land een presidentskandidaat vermoord, maar er kwamen al wel lokale bestuurders door geweld om het leven. Zo werd twee weken geleden de burgemeester van de stad Manta doodgeschoten.
Hervormingen
In de Litoral-gevangenis is het vaker onrustig. Vorige maand hadden gedetineerden delen van het gevangeniscomplex ingenomen. Ook toen werd een militaire operatie op touw gezet om de orde te herstellen.
Twee jaar geleden vielen ruim 120 doden bij rellen in Litoral. Mensenrechtenorganisaties en families van gedetineerden roepen de overheid sindsdien op om hervormingen door te voeren in het gevangeniswezen en de macht van bendes in de gevangenis te doorbreken.