Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Het slopen van het hoofdbureau van politie is kapitaalverlies, het is ontwikkelingsgeld dat we hebben ontvangen van Nederland en dit is niet de wijze waarop deze gelden moeten worden besteed.” Woorden van ingenieur Mukesh Mungra tijdens een persconferentie dinsdag in Hotel Torarica.
Op 25 juli is bekend geworden dat het in aanbouw zijnde pand op de kruising Verlengde Gemenelandsweg/Johan Adolf Pengelstraat gesloopt zal worden. Op de plaats komt een geheel nieuw gebouw dat zal dienen als het hoofdbureau van politie.
Slechte rapportage
Mungra, die met zijn ingenieursbureau, Adviesbureau voor Architectuur en Constructie (AAC), de verantwoordelijkheid had voor het opzetten van dit pand, is furieus over het besluit om wat er nu al staat af te breken. Hij verwijst onder meer naar het rapport van Tjon A Yong dat is gemaakt in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, waarin staat aangegeven dat het gebouw enkele gebreken had maar dat pas na herstel er door gewerkt kon worden.
Ook staat er vermeld dat indien alle voorbereidende werkzaamheden van de voortzetting van het werk gereed en goedgekeurd zijn door de opdrachtgever, het werk weer kan aanvangen. Het AAC van Mungra concludeert dat het rapport door deskundigen is opgemaakt zonder te beschikken over onder meer dagstaten, constructierapporten, volledige werktekeningen en grondgegevens.
Mungra: “Na het bestuderen van het rapport is het zo klaar als een klontje dat het is samengesteld met het vooraf gestelde doel om de constructie af te keuren.” Volgens de ingenieur zijn er valse waarnemingen gedaan zonder naar de locatie te refereren, is er een onjuiste aanname over de metselwerken en een onjuiste benadering van de toegepaste constructievorm.
Ook zou een strokenfundering niet gebruikt moeten worden bij een gebouw van zo een formaat (ruim achtduizend vierkante meter), maar kan dat bij een normale woning. Met verschillende technische tekeningen liet Mungra zien waaruit de fundering en wanden zijn gemaakt en dus niet gesloopt hoeven te worden. De conclusie die negen jaar geleden is gedaan dat het gebouw op instorten staat, klopt volgens hem dus ook niet.
Uitspraken
Het verbaast Mungra dat president Chandrikapersad Santokhi nu voorstander blijkt te zijn van de sloop van het pand. Hij liet de aanwezige pers een audiobestand horen van Santokhi, die op 1 mei 2014 als assembleelid van de VHP werd geïnterviewd door Gail Eijk van Radio Apintie Televisie voor het programma ‘In de branding‘.
In dat interview zei Santokhi dat hij zijn eigen onderzoek had laten doen en erachter was gekomen dat politieke exponenten het terrein nodig hadden voor eigen doeleinden en daarom voorstander waren van het slopen van het pand. “Men wil een politiek scenario creëren omdat men geen hoofdbureau van politie wil, het gaat niet om het technische. Dat terrein was al bijna weggegeven in 1996”, zei Santokhi.
Hij gaf ook aan dat de kosten geraamd waren op 2,5 miljoen euro en dat de eerste steenlegging plaatsvond in mei 2010, maar dat men pas vier jaar later zich afvroeg als de constructie van het bureau wel correct was. Volgens Santokhi zouden degenen die verantwoordelijk zijn voor de slechte constructie ter verantwoording geroepen moeten worden, indien dit echt zo was. “Maar er schuilt veel meer achter”, zei hij destijds.
Mungra zegt een paar jaar geleden een rechtszaak aanhangig te hebben gemaakt, maar dat er nooit een vonnis is gekomen. Hij is ervan overtuigd dat het gebouw constructief helemaal in orde is en afgebouwd kan worden. Mungra vindt het jammer als toch wordt besloten het gebouw te slopen.
April 2024
Santokhi heeft dinsdag een commissie ingesteld die zal worden belast met de afronding van de bouw van het nieuwe hoofdbureau van politie. Voorzitter Pertapsing Goerdajal bevestigde daarbij dat het bouwsel binnenkort zal worden gesloopt. Op dezelfde dag werd bekend dat er een openbare aanbesteding komt voor het sloopwerk. De bouw zal in december aanvangen met het streven om in april 2024 het nieuwe hoofdgebouw van politie op te leveren.
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname (KPS), OW en het kabinet van de president. In het nieuwe pand zullen de korpsleiding en de logistieke en administratieve diensten van het KPS worden gehuisvest. De korpsleiding heeft haar ontwerp al ingediend en aangegeven hoeveel ruimte zij nodig zal hebben.