Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ethel Pengel: “Gerichte voorlichting over hiv/aids ontbreekt”

Ethel Pengel: “Gerichte voorlichting over hiv/aids ontbreekt”

De voorzitter van de Stichting Double Positive, Ethel Pengel, geeft tegenover Suriname Herald aan dat er momenteel geen gerichte voorlichting wordt gegeven over hiv/aids. Ze benadrukt dat sinds de covid-19-periode de informatie over hiv/aids sterk is afgenomen. Pengel wijst er tevens op dat vrijwilligers niet langer gratis willen werken. Ze zijn niet meer bereid om kosteloos voorlichting te geven over hiv/aids in bepaalde buurten of tijdens evenementen.

“Je moet hen ook tegemoet komen, maar wij zijn een non-profit organisatie. We moeten het doen met de middelen die we hebben. We hebben niet de financiële middelen om te betalen,” stelt Pengel. Er is een stijging te zien in het aantal hiv/aids besmettingen, zoals blijkt uit cijfers van het Nationaal Aidsprogramma (NAP).

Pengel benadrukt dit op basis van de toename van het aantal hiv/aids-infecties in de afgelopen periode. Ze voegt eraan toe dat mensen weten hoe ze aan informatie over hiv/aids kunnen komen en hoe ze zich moeten beschermen tegen het virus, maar toch nemen ze risico’s. Of de uitkomst positief of negatief is, de gevolgen kunnen soms onvoorspelbaar zijn, zegt de voorzitter van Stichting Double Positive.

Pengel meldt ook dat zij in december dit jaar zal opstappen als stichtingsvoorzitter. “We praten over hiv/aids, maar we hebben ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) die impact hebben op mensen, met name vrouwen. Het HPV-virus dat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt heeft ook extra invloed op mensen die leven met hiv/aids en ook nog deze ziekte krijgen, maar desondanks gaan we door. We blijven hulp bieden waar we kunnen, en meer dan dat kunnen we ook niet doen,” zegt de stichtingsvoorzitter.

Pengel legt uit dat er dagelijks nieuwe gevallen binnenkomen en dat deze worden bijgehouden. Er wordt geregistreerd wanneer de personen geïnfecteerd zijn geraakt. Hoewel deze gegevens worden opgeslagen in het systeem, houden wij als organisatie geen specifieke statistieken bij; dat is de taak van het NAP. Deze organisatie is echter traag met het verstrekken van deze gegevens. Hierdoor kunnen wij niet aangeven hoeveel mensen er het afgelopen jaar zijn besmet.

Ethel Pengel benadrukt: “We kunnen alleen de mensen tellen die zich bij ons melden, maar het totaalbeeld ontbreekt, niet alleen wat wij vastleggen.” Volgens haar moet de overheid een nauwkeurig overzicht presenteren van het totale aantal mensen dat exact met hiv/aids leeft, en zij vindt dat hier nog steeds een lacune bestaat. Volgens haar is dit ook de reden waarom er geen jaarlijks rapport kan worden opgesteld over het aantal personen dat het afgelopen jaar geïnfecteerd is geraakt.