Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘De toerismesector is nergens zonder de overheid’

‘De toerismesector is nergens zonder de overheid’

Studenten presenteren kennis en vaardigheden met hapjes en mini-expo

Gasten werden verwelkomd met een smakelijke cocktail, gevolgd door een ultieme fusion als eerste snack: roti met peprewatra! Een uitdagend idee: een boterige mini roti, waarin dyiera te proeven is. Dat die smaak perfect fuseert met de licht ingedikte pikante lichtzure peprewatra is een grote verrassing. De opdracht om de culinaire expressies van twee culturen te combineren is geslaagd.

Tekst en beeld Tascha Aveloo

Vijf studenten van de ABC Hogeschool, studierichting ‘Internationaal Toerisme en Leisure Management’, deden in het weekend hun afstudeerpresentatie van het vak ‘Cultuur en Erfgoed’, gecombineerd met een mini-expositie. Kawita Joerawan, Shanifa Wirokarto, Illaiza Valies, Celeste Setroinangoen en Arucia de Getrouwe presenteerden het werk van maandenlang plannen en onderzoek.

Ze moesten een draaiboek in elkaar zetten met een aantal activiteiten. Daarnaast kregen ze als opdracht het zoeken naar betrouwbare bronnen om bijzondere verhalen uit de Surinaamse geschiedenis te vinden. “Ze moesten verhalen zoeken voor een Surinaams publiek. Een publiek dat dus al het één en ander weet, maar dat beetje extra dat mensen wellicht niet echt weten”, houdt Martin Panday, docent Cultuur en Erfgoed op de ABC Hogeschool, de Ware Tijd voor.

“Het is vooral de ‘commitment’ van de overheid die de sector kan redden”

Als de studie is afgerond, kunnen de studenten sectorbreed worden ingezet op managementniveau. “Onze studenten hebben vorig jaar een halfjaar stage gelopen in een groot hotel op Curaçao om hotelervaring op te doen.” Ze mogen volgens hem werken in resorts, hotels, bij touroperators, maar ook als toerismeconsultant.

Historische gebeurtenissen

Zaterdag was hun tweede toets. Bij de eerste moesten ze een brochure produceren over cultureel erfgoed van Suriname. De studenten hebben de HBO-studie in vier jaar afgerond en hebben behalve de specifiek vakgerichte opleiding competenties leren ontwikkelen, zoals werken in teamverband, organisatie, leiderschap en creativiteit. Deze worden met een praktische toets getest.

Panday: “In het hoger onderwijs zijn er verschillende manieren om de kennis van de studenten te toetsen. Je doet een schriftelijk tentamen waarmee je hun capaciteit toetst om datgene wat ze hebben geleerd te kunnen reproduceren.” Echter, het lastige is dat de toerismesector niet zoveel heeft aan een afgestudeerde student die alleen maar ‘boekenkennis’ heeft van theorieën en systemen. “Deze presentatie is wat we noemen een beroepsproduct, waar ze laten zien wat ze in de praktijk kunnen.”

De gasten – ouders en genodigden – bezochten na de culinaire verrassing  een mini-expositie van foto’s van de slavernijperiode en oude foto’s van Suriname en een oude koffiemolen. In hun presentatie kwamen diverse historische gebeurtenissen voor, zoals het verhaal over de grote stadsbranden van 1821 en 1843.

De oorzaak van de brand in 1821 was een ongeluk in de buitenkeuken waar een kok bezig was oliebollen te bakken. Die van 1843, waar dertien huizen moesten worden afgebroken om de brand te stoppen, was aangestoken door de tot slaafgemaakte Kodjo, Mentor en Present, die levend werden verbrand.

Ook het verhaal van Fort Groningen met een vijfhoekige vorm net als de rampzalige kolonisatie poging met de buru in Groningen, die vanwege de hitte en tropische ziekten bij bosjes stierven, maakte deel uit van de expo. Evenzo het verhaal van tot slaaf gemaakte en spiritueel leider Tata Colin in Coronie en de opstand die hij creëerde op de plantage Loésowes.

Het laatste verhaal was dat van de gruwelijke moord van zevenhonderd tot slaaf gemaakten op het schip Leusden. Na de presentatie was er een quiz. De tweede snack van de avond was ook verrassend, namelijk cassavebrood met een pittige curry saus en een Chinees gekruide gehaktbal.

Overheidsrol

De vraag of er nog ‘saus’ zit in de Surinaamse toerismesector ontlokt een diepe zucht van Panday. “De potentie is latent. Die was er ooit vanaf 2002 tot 2012. Toen ging het ergens naar toe, totdat het slechter met de economie begon te gaan en de pandemie gaf de genadeslag.”

Hij heeft het idee dat het ‘gevoel’ er een beetje uit is. “Men verkijkt zich bijvoorbeeld simpelweg op het fenomeen stagiaires. Zij brengen mama, papa, broers en anderen als ze hier een keer zijn geweest. Er kwamen per jaar gemiddeld ruim tweeduizend stagiaires naar Suriname.

Maar het is vooral de ‘commitment’ van de overheid die de sector kan redden”, meent Panday. De toerismesector is volgens hem nergens zonder de overheid. Die is namelijk als eerste verantwoordelijk voor één van de meest belangrijke elementen, namelijk infrastructuur.

“Stel ik heb een geweldig resort ergens in het binnenland, maar de landingsbaan is vreselijk. De wet op Toerisme die sedert 2016 is ingediend, zodat er kan worden gewerkt op basis van standaardisatie en normen, laat ook nog op zich wachten. Nu kan iedereen roepen ik heb een vijfsterrenhotel”, verzucht Panday. En al helemaal erg is het omdat er nu tal van opleidingsinstituten zijn die vakkundig horeca en hotelpersoneel afleveren, maar die zullen mogelijk ook heel snel hun weg naar het buitenland proberen te vinden.