Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Informatiesessie van directoraat Veeteelt verduidelijkt wet- en regelgeving voor veetransporteurs

Informatiesessie van directoraat Veeteelt verduidelijkt wet- en regelgeving voor veetransporteurs

Het Directoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft recent een informatiesessie gehouden voor vervoerders van landbouwhuisdieren. Deze sessie draaide om de (her)registratie van vervoerders en de (her)keuring van voertuigen voor commercieel gebruik binnen deze sector.

De waarnemend directeur Veeteelt, Anand Chotkan, leidde de sessie met als hoofddoel vervoerders uitvoerig te informeren over de nodige procedures om te voldoen aan artikel 13 van de Wet Dierenwelzijn (S.B. 2017 no. 4). Dit artikel stelt dat het vervoer van landbouwhuisdieren vereist dat er aandacht wordt besteed aan de veiligheid, gezondheid en welzijn van de dieren.

Volgens Chotkan zijn in samenwerking met vervoerders richtlijnen opgesteld om dierenbescherming te waarborgen. Meer dan 80 procent van de vervoerders voldoet reeds aan de gestelde voorwaarden, wat betekent dat minimale aanpassingen benodigd zijn. Vervoerders hebben tot januari 2024 de gelegenheid om hun voertuigen volgens deze richtlijnen aan te passen.

De Wet Dierenwelzijn beoogt een respectvolle behandeling van dieren, gebaseerd op het besef dat dieren bewustzijn en gevoel hebben. De vijf vrijheden van dieren – vrij van dorst, honger en onjuiste voeding; vrij van fysiek en fysiologisch ongerief; vrij van pijn, verwondingen en ziektes; vrij van angst en chronische stress; en vrij om natuurlijk gedrag te vertonen – vormen de kern van deze wet, zoals uitgelegd door Sofia Ramsammy, afdelingshoofd van Dierenwelzijn.

Voor het vervoeren van landbouwhuisdieren moeten voertuigen en laad- en losfaciliteiten ontworpen en onderhouden zijn om letsel, lijden en ongemak voor de dieren te minimaliseren. Vereisten omvatten onder andere een maximale laadhoogte van 80 centimeter, een rekhoogte van minimaal 1,30 centimeter, en een opklapbare deur met stalen buis voor het inladen van de dieren.

Naast deze technische aspecten werd tijdens de sessie aandacht besteed aan bio-veiligheid, waarbij wordt aanbevolen om varkens niet samen met andere soorten vee te vervoeren. Chotkan besprak de richtlijnen met de vervoerders en vroeg hen om binnen twee weken input te leveren, zodat de branche gezamenlijk de richtlijnen kan naleven.