Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » New Style brengt kawina album uit met invloeden van urban muziekstijlen

New Style brengt kawina album uit met invloeden van urban muziekstijlen

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — Om fans blij te maken en om er nieuwe bij te krijgen, brengt de muziekformatie ‘New Style’ het album ‘Geef niet op’ uit. Met deze titel wil de band haar fans en anderen aanmoedigen om in deze voor veel Surinamers moeilijke periode positief te blijven. Op het album komt er de gelijknamige titeltrack voor, gezongen door Jermo Pogba, Romario ‘Boto’ Cooman en ZM.

‘Geef niet op’ zal feestelijk gelanceerd worden met een release party op 1 april bij Courtyard by Marriott Hotel. Een deel van de opbrengst van de avond gaat naar een sociaal project. Na deze presentatie wil New Style haar fans in Suriname en het buitenland blij maken met haar muziek.

“Als je goed werk verricht zal het automatisch opgemerkt worden”

Dat New Style zich als band specialiseert op kawina en kaskawi is voornamelijk te horen op de nieuwe tracks. De nummers zijn in kawinastijl opgenomen, met daarin invloeden van urban, house, r&b, hiphop en trap. De manager van de band, Elven Kensenhuis, zegt tegen de Ware Tijd dat op dit album groei te merken is. De zangers en muzikanten hebben gewerkt aan de kwaliteit om te bewijzen dat ze zich blijven ontwikkelen en verbeteren. “Wij willen tonen dat kaskawimuziek ook internationale standaarden kan hebben. En met Timoty Darius van TMG studio als producer kan je alleen maar kwaliteit krijgen.”

‘Geef niet op’ is het vijfde album van de band. Uit de zestien tracks die erop voorkomen, zijn enkele een jaar geleden opgenomen. Er hebben ook enkele ‘gastartiesten’ meegewerkt, onder wie Donavey, Carlos Aaron, Rocky Marchiano, Den Den van Krin Ati Famiri, Emily Kartoredjo en uit Nederland Jordan. De songs gaan over liefde, relatie en geluk, maar er komen ook nummers voor over Suriname en cultuur. Kensenhuis benadrukt dat in vrijwel elke song een boodschap zit.

Het ontstaan

Op 29 mei bestaat de band negen jaar. “Ongeveer 23 jaar geleden bezochten wij als kleine jongens in de grote vakantie de vakantieschool te Onverwacht. Daar maakten we muziek. Toen werden wij ontdekt door meneer Held van het directoraat Cultuur. Hij zei: ‘deze jongens worden de nieuwe Bose Krioro, verwijzend naar de toen bekende kawinaband met deze naam.”

Een mooi moment dat Kensenhuis tevens als hoogtepunt ziet was het eerste officiële optreden van de formatie, die toen ‘The Youth’ heette. Dit was tijdens de afsluiting van de grote vakantie op het Onafhankelijkheidsplein. “Daar waren toen ook aanwezig de toenmalige president Ronald Venetiaan en echtgenote. Ze hebben nog een dansje gedaan tijdens ons optreden.” Dit optreden is heel veel mensen bijgebleven, zo zeer dat de band een aantal optredens kreeg.

De formatie ging in 2012 uit elkaar, toen velen zich begonnen aan te sluiten bij andere bands zoals Bose Krioro, No Limit en The Generals. Twee jaar daarna besloten Kensenhuis en Boto de draad weer op te pakken en in mei 2014 werd New Style opgericht.

Muziekambassadeur Para

Een ander mooi moment was toen New Style werd uitgeroepen tot de muziekambassadeur van Para, waar ze haar oorsprong heeft. Ook de muziekinvloeden komen daar vandaan, dus was het niet moeilijk voor de districtscommissaris om haar waardering te tonen en de band te huldigen met de titel. “Als je goed werk verricht zal het automatisch opgemerkt worden. Wij voelen ons verplicht om Para uit te dragen. Daarom proberen we op onze manier de cultuur van Para positief naar voren te brengen.”

New Style is intussen ook in het buitenland bekend door songs met positieve inhoud en liveoptredens op niveau. Volgens Kensenhuis zit het geheim in het blijven maken van nieuwe muziek, zich blijven ontwikkelen als band, maar vooral door altijd professioneel te blijven en het beroep serieus te nemen.